עדכוני רגולציה - סוף שנת 2024
כמומחים בתחום הסולארי, אנו מחוייבים להתעדכן באופן רציף בנוגע לכל שינויי הרגולציה החלים במשק האנרגיה. שינויים אלה נעשו תכופים בשנים האחרונים, ובדף זה נציג את החדשות בנושא זה.
עדכון תעריפים והארכת אסדרת הגגות והדו-שימוש - בשלב שימוע
פרמיה אורבנית למתקנים סולאריים ולאגירה
תעריף משלים למתקנים סולאריים בתוספת אגירה
מערכות על 1 דונם בחלקה א בנחלה או קרקע פרטית
הרחבת המסלול מהיר לחיבור מתקן סולארי או מתקן אגירה - בשלב שימוע
עדכון תעריפים והארכת אסדרת הגגות והדו-שימוש - בשלב שימוע
מאחר ותוקף האסדרה הנוכחית הינו עד סוף ינואר 2025, בשימוע מספטמבר 2024, רשות החשמל קבעה 2 נושאים חשובים:
התעריף למדרגת התעריף בין 15-100 קילוואט ירד ל-38.4 אג'\קוט"ש עד ליום 31.12.25 ועל 35.67 אג'\קוט"ש עד ליום 31.12.26, וזאת
במקום התעריף הנוכחי שעומד על 41א"ג. המשמעות היא שהתעריף המשוקלל למערכת 100 ק"וו (15 ק"וו בתעריף 48 אג' ו-85 ק"וו בתעריף 38.4 אג' יעמוד על 39.8 אג', ירידה של כ-5.5%.
שאר המדרגות נותרות ללא שינוי (עד 15 ק"וו, ומעל 100 ק"וו)
פרשנות שלנו: אמנם התעריף יורד אך גם מחיר הציוד הסולארי ירד משמעותית בשנה האחרונה, והבשורה העיקרית היא הארכת האסדרה לשנתיים נוספות!
פרמיה אורבנית למתקנים סולאריים ולאגירה
על מנת לעודד ייצור אנרגיה באזורים בהם יש חוסר במקורות ייצור, הרשות החליטה על החלת פרמיה (תוספת תעריף) למתקני ייצור ברשת החלוקה ולמתקני אגירה במתח הגבוה שיקומו ביישובים אורבניים. הפרמיה תינתן עבור אנרגיה מיוצרת שתוזרם לרשת או לצריכה עצמית ולמתקני אגירה.
מיקום מזכה - הרשות קבעה רשימה של יישובים שבהם יותר מ-50,000 תושבים וכן אזורים בעלי צפיפות אורבנית גבוהה, סה"כ כ-70 יישובים.
גובה הפרמיה - 6 אג'\קוט"ש. לדוגמא, מתקן סולארי שעל פי גודלו זכאי לתעריף 41 אג', בתוספת הפרמיה יהיה זכאי ל-47 אג'.
תקופת הפרמיה - מתקן במיקום מזכה שיקבל תשובת מחלק חיובית (אישור PV) החל מינואר 2024 עד לתאריך 31.12.26, יהיה זכאי לתוספת הפרמיה עד תאריך 31.12.42. לכן, בהנחה שמתקן יחובר בשנת 2025, הוא יהנה מהפרמיה למשך 17-18 שנה.
פרשנות שלנו: שיפור של כ-15% בתעריף לחלק מבעלי המערכות, משפר את התשואה והחזר ההשקעה. כדאי לנצל את האפשרות המוגבלת בזמן לקבלת הפרמיה.
תעריף משלים למתקנים סולאריים בתוספת אגירה
על מנת לעודד הגדלת מתקנים סולאריים קיימים, ולעודד התקנת מתקנים גדולים יותר (מבחינת כמות הפנלים), הרשות קבעה תעריף משלים למתקני ייצור המשלבים מתקני אגירה ללא מונה נפרד. בעל המתקן יהיה זכאי לתעריף משלים שיחושב וישולם לו באופן שנתי.
כיום, משק החשמל משווע לאנרגיה בשעות הפסגה (קיץ וחורף, אחרי שעה 17:00) ועל כל האסדרה נועדה לאפשר הסטת חשמל סולארי לשעות הפסגה. בשעות הפסגה, כל קוט"ש שווה הרבה יותר (עד פי 6) מקוט"ש של שעות שפל.
על ידי הוספת מערכת אגירה למתקן סולארי, ניתן להסיט את האנרגיה שמיוצרת בשעות השמש אל תוך הסוללות של מערכת האגירה, ובשעות הפסגה - להזרים חזרה לרשת החשמל ולהנות מתעריף חשמל גבוה במיוחד.
על מי חל - מתקנים חדשים, וכן מתקנים שנבנו החל משנת 2018 (תעריפיות 45 אג').
גובה התעריף - התעריף משתנה בין עונות (קיץ, חורף, מעבר) ובין גודל המערכת.
מתקנים סולאריים בהספק חיבור AC של עד 300 קילוואט - התעריף בפסגה קיץ יעמוד על 134.24 אג'\קוט"ש, ובפסגה חורף על 93.20 אג'\קוט"ש.
מתקנים סולאריים בהספק חיבור AC מעל 300 קילוואט - התעריף בפסגה קיץ יעמוד על 120.11 אג'\קוט"ש, ובפסגה חורף על 88.39 אג'\קוט"ש.
ובעונות המעבר התעריף נמוך בהרבה.
איך זה עובד - מתקן סולארי (חדש או קיים משנת 2018) יכול להוסיף פנלים (ככל שהגג מאפשר) ללא הגדלת החיבור לחח"י (ובכך לשמור התעריף שקיבל) ולהגדיל את ההכנסות מהמתקן בעשרות אחוזים.
בנוסף, ניתן גם לטעון את האגירה מרשת החשמל (למשל בחורף, כאשר אין מספיק אנרגיית שמש) במחיר תעו"ז נמוך ולמכור בתעריפים הגבוהים של האסדרה.
פרשנות שלנו: כמעט כל בעל מערכת קיימת משנת 2018, וכל בעל גג השוקל להתקין מערכת סולארית חדשה, יכול להשביח את המערכת ע"י תוספת מערכת אגירה והצטרפות לאסדרה החדשה. ככל שהגג מאפשר, ניתן להתקין מערכות סולאריות גדולות משמעותית ולמקסם את ההכנסה בזכות התעריף המשלים. לדוגמא, מתקן סולארי בהספק 100 ק"וו משנת 2024 יכול למכור את החשמל בתעריף 134.24 אג' בקיץ, במקום ב-45 אג'.
במקרים מסויימים, מערכות קיימות יכולות להנות מאסדרה זו גם ללא תוספת פנלים.
שינוי התמ"א ואפשרות להתקין על ייעודי קרקע נוספים
מזה מספר שנים, הרשויות בישראל מרחיבות את האפשרות להתקנת מערכות סולאריות על ייעודי קרקע נוספים, על מנת להגדיל את הייצור הסולארי. לדוגמא: מאגרי מים, חממות, בתי עלמין, הצללות ועוד.
בשנת 2024 (תמ"א 1 שינוי 10) נוספו לתוכנית המתאר הארצית מספר שימושים נוספים בהם ניתן להתקין להתקין מערכות סולארית כמערכת דו-שימוש. המעניינים מתוכם הם חלקה א', גידור ומבני משק.
מערכות על 1 דונם בחלקה א בנחלה או קרקע פרטית
החל משנת 2024, ולאחר מעל 10 שנים של דיונים מול רמ"י, בעל נחלה רשאי להתקין מערכת סולארית בשטח חלקה א'.
כמו כן, רשות החשמל אישרה קבלת תעריף של גגות ודו-שימוש למערכות אלה.
על שטח של 1 דונם ניתן להתקין מערכת בהספק של 140-200 ק"וו, תלוי בטכנולוגיה (קבוע או מתקן עקיבה) ובתנאי השטח.
תנאים להקמה:
המתקן הסולארי מצוי בשטח הצמוד למבנה המגורים או למבנה משק מאושר שמיקומו צמוד לשטח המגורים.
שטח המתקן הפוטו וולטאי יהיה עד 1 דונם, ומתקנים על גגות בחלקה א' לא יבואו בחישוב שטח זה.
יועדף השימוש בעמודים או בטרקרים, על מנת למנוע ככל הניתן פגיעה בשימושים החקלאיים.
נדגיש כי יש צורך להוציא היתר בניה למערכות אלה, כולל צורך בעסקה מול רמ"י.
פרשנות שלנו: לראשונה, הזדמנות של בעלי נחלות להקים מתקן קרקעי בשטח חלקה א'. אך עם זאת, הצורך להוציא היתר בניה מחייב את בעל הנחלה לוודא שאין לו חריגות בנייה או שימושים חורגים, והתהליך מול ועדות התכנון והבניה עלול להתעכב.
גידור סולארי
ניתן להתקין מערכת סולארית על גדר (פנלים צמודים לגדר) או מעל גדר אשר נמצאת בהיתר של יישוב כפרי (רק מעל), מבני ציבור, תעשיה, מבנה משק, מתקן הנדסי ומתקן בטחוני.
בנוגע ליישוב כפרי, ההקמה מותרת רק על מקטעי גדר בשטח מיועד לבינוי או בסמוך לו (מפרידה דרך היקפית, שביל או רצועה צרה אחרת של שטח פתוח).
המשמעות היא שניתן להפוך גדר רגילה (או חדשה) לגדר חכמה שמייצרת חשמל וכסף ולהוסיף מערכות תצפית אבטחה.
את החשמל ניתן למכור באסדרת גגות תעריפית.
תנאים להקמה:
יישוב כפרי לפי הגדרת תמ"א 35 (רק מעל הגדר, לא אנכי)
בחינה נופית בשטח מוגן או בשטח הגובל בשטח מוגן
אישור גורמי ביטחון לפי העניין
בייעוד מגורים או בסמוך לייעוד מגורים יידרש פרסום.
גובה המתקן, כולל הגדר, עד 3.5 מ' מפני הקרקע, ורוחבו עד 2.4 מ' (חריגה עד 1.2 כלפי חוץ).
פרשנות שלנו: הרשויות פתחו הזדמנות לחזק את בטחון היישובים על ידי כך שגדר שהיתה עד כה הוצאה בלבד, יכולה להפוך למקור הכנסה. במקרים רבים, יזמים יציעו הקמת גדר על חשבונם, התקנת מערכת סולארית וחלוקת רווחים על היישוב. יש לשים לב להנחיות התמ"א בנוגע ל
הרחבת המסלול מהיר לחיבור מתקן סולארי או מתקן אגירה - בשלב שימוע
כיום, כל מערכת סולארית (למעט מערכת ביתית עד 15 ק"וו) דורשת תהליך אישורים מלא מול חברת החשמל הכרוך בבירוקרטיה וזמן. מערכות ביתיות זוכות למסלול ירוק\מהיר על ידי קבלת אישור אוטומטי ומהיר, וכעת הרשות שוקלת להחיל מסלול זה על מתקנים נוספים.
המסלול מתאים במיוחד לאתרים בהם יש צריכה מקומית משמעותית, ואז המתקן הסולארי יזין ברובו את הצרכנים (צריכה עצמית).
ישנם 2 מנגנונים אפשריים:
מסלול מהיר עד 630 ק"וו כולל אפשרות להזרמה לרשת
מתקן עד 630 ק"וו (כולל מתקנים נוספים, באם מותקנים באתר).
על ההספק המצרפי של על כל המערכות בנקודת החיבור להיות קטן מ-70% מגודל החיבור באתר.
הגבלת הזרמה לרשת עד 15 ק"וו, אלא אם תשובת המחלק מתירה הזרמה גבוהה יותר ואז האנרגיה תוזרם לרשת בתעריף SMP (תעריף חצי שעתי השמתנה בהתאם להיצע וביקוש במשק)
התקנת אמצעי להגבלת הזרמה לרשת מעל המותר.
גובה התעריף - אין תעריף... החשמל המיוצר ייצרך במקום
מסלול מהיר עד 8 מ"וו לצריכה עצמית בלבד
לא קיים באתר מתקן ייצור או אגירה קודם.
מתקן עד 15 ק"וו - יידרש רישום בלבד באתר חח"י.
בין 15 ק"וו עד 8 מ"וו - ידרש רישום וצירוף היתר הפעלה, התקנת אמצעי להגבלת הזרמה לרשת.
מעל 630 ק"וו - התקנת יחידת בקרה ותקשורת. כמו כן, ככל שגודל המתקן עולה על 20% מגודל החיבור - תידרש תשובת מחלק ותיאום טכני
פרשנות שלנו: אסדרה שתאפשר לצרכנים בינוניים\גדולים (תעשייה, מסחר, ציבורי) להתקין מערכת סולארית גם במקומות בהם ישנה כיום בעייה לקבל תשובת מחלק עקב עומס על הרשת. נראה שהכדאיות תהיה בעיקר בשלוב עם מתקן אגירה (על מנת להנות מחסכון בשעות הפסגה). יש כמובן להמתין ולראות את הנוסח הסופי של ההחלטה הנמצאת כעת בתהליך שימוע.